Pratbubblan
löpande information från styrelsen

2017-12-15

Agneta Sandahl i valberedningen berättade att föreningens grundare och stöttepelare Nils Marelius, Hunnebostrand dog nu i november, 90 år gammal. Vi sänder En sista hälsning med en minnesgåva enligt hans önskan till Drottning Silvias mödrahem i Rio.
Se även minnesord från Bengt O.T. Sjögren och Nils Hjertén här.

Nu närmar sig 2017 sitt slut. Ett år som blev som alla andra dvs fulltecknat. Stora händelser för oss inom Svenska kyrkan var givetvis reformationsfirandet, Kyrkovalet och den nya Kyrkohandboken. Allt gav medial uppmärksamhet, även så med alla utträden och ”varde ljus”-manifestationen. För oss som jobbar med service och administration ger givetvis alla dessa händelser merjobb. Vi servar många kollegor i vår arbetsroll som Kyrkoskrivare. Det är lätt hänt att det blir stressat för oss med många som drar i en. Prioritering och överblick blir ibland svårt. Som tur var fick vi flera råd och redskap efter föreläsningen som Jacqueline Joo höll på KSSK-dagen i april. Redskap att användas så vi inte ”äts upp av stress-odjuret”.

Vi som jobbar med att arrangera KSSK-dagarna vill med dem försöka att ge er deltagare användbar kunskap, inspiration och kontakt med kollegor runt om i vårt avlånga land. Hoppas just du har möjlighet att komma på vårens KSSK-dagar den 26-27 april då vi igen ska bjuda precis på det. Förutom att vi får ta del av Kanslistöds klokskap funderar vi på att ha föreläsare om framtiden och dina pengar. Hjärtligt välkommen!

Denna tid på året exploderar vår värld i värme och omtanke. Det ges blommor, chokladaskar och kramar hit och dit. Man säger vänliga saker och tackar varandra. Många av våra tankar handlar om julbord, lucia och klappar. Mycket glänser, är hemtrevligt och luktar och smakar kryddstarkt. Det är så underbart härligt, njut om du vill och kan och får vara med. Glöm inte att ta pausar och vila också så du orkar med nästa års utmaningar.

Tack för i år och GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

KSSK-styrelsen
genom ordf. Ewa Spencer

2017-06-10

Härliga tider! Värmen och ljuset återvänder! Skratt och glada miner i konfirmationer, skolavslutningar, vigslar, dop och friluftsgudstjänster. Visst är det härliga tider vi står inför?

Men innan du fladdrar iväg på din välförtjänta semester vill jag bara slå ett slag för KSSK:s hemsida som nu har en ny flik med "Lediga jobb" för oss kyrkoskrivare. Finns det en sådan tjänst ledig varför inte söka bland oss redan utbildade? På hemsidan kan du också som vanligt hämta smått och gott ur föreläsarnas material från KSSK-dagen den 28 april.

Redan nu har vi bokat in två utbildningsdagar nästa år. Vi la det på samma vecka som i år, d v s vecka 17 (26-27 april 2018). Boka in dagarna i din kalender! KSSK-styrelsen ska träffas i början av oktober och slå våra kloka huvuden ihop och ta fram ett oemotståndigt program. Vad vill just du att vi ska ta med? Det är ju två dagar och då finns det plats för det mesta.

Jag fick "Matrikeln för Svenska kyrkan 2017" häromdagen. Har den kommit till dig också? Har du kommit till sidan 444 ännu? Där finns vi med, för första gången! Kul!

Avslutningsvis vill vi i styrelsen ännu en gång tacka er som kom till årets utbildningsdag. Vi vill också önska er alla en riktigt riktigt skön och avkopplande sommar.

KSSK-styrelsen
genom ordf. Ewa Spencer

2016-10-27

Hej!
Jag älskar hösten! Vilken härlig årstid med varma färgtoner överallt! Det känns rätt så skönt att ta fram de varma kläderna igen och ta det lite lugnare, ha mer mysbelysning.

Häromdagen träffades vi i KSSK:s styrelse och påbörjade snacket om nästa utbildningsdag vi ska arrangera. Boka redan nu fredagen den 28 april 2017! Nu är vi tillbaka i de gamla vanliga lokalerna på Garnisonen på Karlavägen i Stockholm efter vår tillfälliga utbrytning i våras med utbildningsdagar på fantastiska Hasselbacken på Djurgården för att fira föreningens 50-årsjubileum. När föreningens kassör nu har räknat ihop vår satsning i våras kan vi i styrelsen pusta ut att det hela gick ihop ekonomiskt. Det känns skönt, något annat hade ju varit fruktansvärt!

Må väl!
Ewa

2015-08-13

En förening finns så länge det finns en roll för den att fylla. Att vår snart funnits i fem decennier är helt fantastiskt, tycker jag! Visst har du gjort en anteckning i din almanacka om nästa års utbildningsdagar den 14-15 april?

I sommar har vädret tyvärr speglat min sinnesstämning. I ett ögonblick tog mitt liv en tvär vändning och jag famlar just nu för att finna en ny sorts vardag. Tack och lov har jag mitt KSSK och mina fina vänner i styrelsen som stöd och ankare.

Nu är det snart dags för styrelsen att ha möte. Förutom årsmötet brukar vi träffas två till tre gånger per år. Vi som är valda att representera dig har till vår främsta uppgift att försöka göra föreningen till en betydande aktör i ditt yrkesliv. Att göra föreningen till en förening som du vill vara medlem i. Som du säkert förstår, är det inte en lätt uppgift att ta sig an. Föreningen består av cirka 300 personer med säkert lika många olika viljor och åsikter. Men berätta gärna vad du tycker och tänker. Hur kan vi göra KSSK värdefull för dig? Sätt oss i arbete! Utmana oss!

Må väl!
Ewa

2015-03-12

Visst är det härligt med solen och värmen som sakta men säkert återvänder? Det spirar lite överallt och ger energi. När jag bodde vid Medelhavet var det säsongsväxlingarna som jag saknade mest av allt. Att få plocka bort snöskyffeln och plocka fram utemöblerna, eller ändra garderoben mellan sommar- och vinterkläder känns skönt. Vårt lilla hörn i världen är inte så dumt, trots allt!

På en liten arbetsplats, som min, måste vi alla vara tusenkonstnärer. Från att ena stunden sitta och slita sitt hår över formuleringar till annonser eller församlingsblad och ha manusstopp hängande över sig till att hoppa upp och hjälpa kollegan flytta bokhyllor eller tömma diskmaskinen för kaffekopparna tagit slut. Jag tycker det är charmigt med men ack så tröttsamt. Ofta undrar jag på väg hem efter dagens slut ”kom jag ihåg allt?”.
Att i denna verklighet helt plötsligt sätta sig ner och läsa och försöka förstå någon ny instruktion eller uppdatering är inte lätt. För koncentration behöver jag tystnad och lugn. Min ambition är att vara min arbetsplats administrativa proffs. Det nya vill jag förstå. Det bästa sättet att lära mig något är att använda flera sinnen; lyssna, läsa, prata. Som vi gör på våra utbildningsdagar.

Så min prioritering blir att delta i utbildningen den 17 april. Det som står högst upp på kanslistöds agenda tas upp och jag får möjlighet att stöta och blöta det jag funderar över och jag får förhoppningsvis träffa dig!

Må väl!
Ewa


December 2014

Kära KSSK-medlemmar!
Snart har ännu ett år sällat sig till arkiven. Ett år som innehållit ny ärkebiskop, introduktion av Kyrksam, provtryckning av gravstenar med mera. I mitt pastorat har äntligen alla arbetsplatser fått internet, vilket kommer att underlätta mitt jobb.

Vi i KSSK hade en solig utbildningsdag i mitten av maj med en massa matnyttigt från kyrkokansliet och en underbart underhållande Benny Haag som avslutning.

Nästa år har vi beslutat arrangera en utbildningsdag fredagen den 17 april och slå på stora trumman med en tvådagars 2016 då föreningen fyller 50 år!

Tack för i år! Hoppas vi ses i april!
God jul & gott nytt år!

KSSK-styrelsen
genom ordf. Ewa Spencer


2014-05-16

Tack för årets KSSK-dag! Årets höjdpunkt för oss i KSSK-styrelsen.
Kyrkokansliet och kanslistöd gjorde som de brukar ett toppenjobb med att uppdatera oss och reda ut frågetecken, årsmötet var snabbt och effektivt och Benny Haag knöt ihop säcken på ett fantastiskt sätt genom sitt ämne om Bemötande.
Stora och effektiva Garnisonen gjorde som vanligt arrangerandet lättsamt för oss arrangörer. De löste problemet med att de håller på att bygga restaurangen ”K-märkt” på ett bra sätt. Till och med Stockholm gjorde sitt yppersta för att värma oss.
Men det största tacket vill vi skicka till alla er deltagare som tog er tid att komma! Vi hoppas ni ska ha möjlighet att göra det samma om ett år, på KSSK-dagarna 2015. Då planerar vi för två dagar och i april.
Med vänlig hälsning
KSSK-styrelse (som tacksamt tar emot era tips, idéer och synpunkter)


Februari 2014

Så var det nytt år igen! 2014! Det låter det! Att-göra-listan vid ett årsskifte blir extra lång, men visst är rätt så skönt att få avsluta och starta nytt?
Jag heter Ewa Spencer, är 52, kort, grå, rund, västernorrlänning, gift, bor på landet i ett dragigt gammal hus och har hund och katter. För fem år sedan började jag jobba för Svenska kyrkan i Indalens pastorat. Innan dess har jag haft många olika arbetsgivare och bott lite här och där. Jag trivs jättebra på mitt nuvarande jobb, med mina arbetsuppgifter och mina arbetskamrater, men det är rätt så ensamt och därför behöver jag KSSK och blivit engagerad.
På förra årsmötet ville ordförande Lena Andersson inte ställa upp för omval. Inte heller ledamot Anne Johansson som varit med i styrelsen sedan 2001 ville fortsätta. Det är tufft att tappa så stor erfarenhet på en och samma gång, men båda har lovat att hålla vår hand ett tag. Vi i styrelsen ska göra vårt bästa för att ta hand om KSSK, för KSSK är viktigt!
Vi har haft årets första styrelsemöte och kan därmed bjuda in dig till årets utbildningsdag. Fredagen den 16 maj har vi bokat stor lokal och flera föreläsare, i hopp om att ge dig en dag att minnas. Välkommen!
Ewa Spencer
ewa.spencer@svenskakyrkan.se